Pozorovanie zveri sa začína v momente, keď lietadlo dosadne. Žirafa sa preháňa popri pristávacej dráhe, samé nohy a krk, no napriek tomu zvláštne elegantná vo svojej nešikovnej vytrvalosti. Rad zebier sa prechádza po dráhe v stopách žirafy. V diaľke, pod cibuľovitým baobabom, niekoľko zástupcov 10 000 slonov z Ruahy – najväčšej populácie zo všetkých východoafrických národných parkov – vytvára ochranný zhluk okolo svojich mláďat.
Ruaha, hneď po Katavi, je svojou aurou nespútanej divočiny druhá, ale oveľa dostupnejšia. Chráni rozsiahlu plochu drsnej, polosuchej bušovitej krajiny, ktorá charakterizuje strednú Tanzániu. Jej životodarnou silou je rieka Veľká Ruaha, ktorá tečie pozdĺž východnej hranice ako rozvodnený prúd počas vrcholiacich dažďov, no potom sa zmenšuje na rozptýlené vzácne jazierka obklopené oslepujúcou vlnou piesku a skál. Veľkú Ruahu a jej sezónne prítoky vedie jemná sieť ciest na pozorovanie zveri, kde – počas obdobia sucha – impaly, vodné jelene a iné antilopy riskujú svoj život pre dúšok životodarnej vody. A riziko je značné: nielen kvôli pýche viac ako 20 levov, ktoré vládnu savane, ale aj kvôli gepardom, ktoré sa potulujú po otvorených trávnatých porastoch, a leopardom, ktoré číhajú v spletitých riečnych húštinách. Túto pôsobivú skupinu veľkých predátorov dopĺňajú pruhované aj škvrnité hyeny, ako aj niekoľko nápadných skupín vysoko ohrozených afrických divých psov.
Nezvyčajne vysoká rozmanitosť antilop v Ruahe je funkciou jej polohy, ktorá je prechodná k akáciovej savane východnej Afriky a lesnému pásu miombo v južnej Afrike. Gazela Grantova a kudu menší sa tu vyskytujú na samom juhu svojho areálu výskytu spolu s antilopami sobolími a kohúľovými, ktoré sú spojené s miombami, a jednou z najväčších populácií kudu veľkého vo východnej Afrike, symbolom parku, ktorý sa vyznačuje nádhernými vývrtkovitými rohmi samca. Podobná dualita je zaznamenaná v kontrolnom zozname 450 vtákov: vtáky ako barbet chochlatý – atraktívny žlto-čierny vták, ktorého pretrvávajúce trilkovanie je charakteristickým zvukom južného buša – sa v Ruahe vyskytujú spolu s endemitmi centrálnej Tanzánie, ako je hrdlička žltoobojková a škorec popolavý.