Parka Neteweyî ya Ruaha

Parka Neteweyî ya Ruaha

Temaşekirina lîstikê di kêliya ku balafir dadikeve de dest pê dike. Zîrafek li kêleka balafirgehê dibeze, bi hemû ling û stûyê xwe, lê bi awayekî ecêb elegant di parastina xwe ya ecêb de. Rêzek ji zebrayan li ser pistê di şopa zîrafê de dimeşin. Li dûr, di bin dareke baobabê ya gulberojkî de, çend nûnerên 10,000 fîlên Ruaha - nifûsa herî mezin a hemî parkên neteweyî yên Afrîkaya Rojhilat - li dora zarokên xwe komek parastinê çêdikin.

Ruaha, piştî Katavi di awira xwe ya çoltera bêserûber de duyemîn e, lê pir gihîştîtir e, û beşeke berfireh a welatê daristanî yê asê û nîv-hişk ku Tanzanyaya navendî diyar dike diparêze. Xwîna wê Çemê Ruaha ya Mezin e, ku di dema barana herî bilind de bi lehiyek lehiyê li ser sînorê rojhilat diherike, lê piştre kêm dibe û dibe golên hêja yên ku bi pêlên kor ên qûm û keviran dorpêçkirî ne. Toreke zirav a rêyên temaşekirina nêçîrê li pey Ruaha ya Mezin û şaxên wê yên demsalî dimeşe, ku - di demsala hişk de - impala, waterbuck û antîlopên din jiyana xwe ji bo qulpek ava jiyanê dixin xeterê. Û xetere girîng e: ne tenê ji ber komên şêrên zêdetirî 20 salî ku li ser savanayê serwer in, lê di heman demê de ji çîtayên ku li ser çîmenên vekirî digerin û pilingên ku di nav daristanên çem ên tevlihev de vedişêrin. Ev rêza balkêş a nêçîrvanên mezin ji hêla hem hîenayên xêzkirî û hem jî yên xalxalî, û her weha çend komên berbiçav ên kûçikê kovî yê Afrîkî yê ku di xetereyê de ye, tê xurt kirin.

Cûrbecûrîya antîlopên Ruahayê ya zêde ya neasayî fonksiyoneke cihê wê ye, ku ew jî ber bi savana akasyayê ya Rojhilatê Afrîkayê û kembera daristanên miombo ya Başûrê Afrîkayê ve diçe. Gazela Grant û kuduya biçûk li vir li başûrê herêma xwe, li kêleka antîlopa sable û roan a bi miomboyê ve girêdayî, û yek ji mezintirîn nifûsa kuduya mezintir a Rojhilatê Afrîkayê, sembola parkê, ku bi qiloçên korpê yên mezin ên nêr tê naskirin, têne dîtin. Dualîteyek wisa di navnîşa 450 çûkan de jî tê dîtin: çûkên mîna barbetê bi çîçek - çûkek zer û reş a balkêş ku dengê wî yê domdar dengek taybetmendiya deviyên başûr e - li Ruahayê li kêleka cureyên endemîk ên Tanzanyaya navendî yên wekî çûka evîndar a bi stûyê zer û stêrka şîn a sor têne dîtin.

Now Niha
Chata WhatsApp