Riistan katselu alkaa heti koneen laskeutuessa. Kirahvi juoksee kiitotien vierellä, pelkkinä jaloina ja niskinä, mutta omituisen eleganttina kömpelössä varovaisuudessaan. Seeprarivi paraatii kiitotien poikki kirahvin vanavedessä. Kaukana, sipulimaisen baobab-puun alla, muutama Ruahan 10 000 norsun edustaja – suurin Itä-Afrikan kansallispuistojen populaatio – muodostaa suojaavan kokoontumisen poikastensa ympärille.
Ruaha on Katavin jälkeen toiseksi eniten koskematonta erämaata tarjoava, mutta paljon helpommin saavutettava. Se suojelee laajaa aluetta karua, puolikuivaa pensasmaastoa, joka on tyypillistä Keski-Tansanian karulle, puolikuivalle pensasmaastolle. Sen elinehto on Suuri Ruaha-joki, joka virtaa itärajaa pitkin tulvivana virtana sateiden aikana, mutta hupenee sen jälkeen arvokkaiksi altaiksi, joita ympäröivät häikäisevä hiekka- ja kivivyöhyke. Hieno verkosto riistankatseluteitä seuraa Suurta Ruahaa ja sen kausittaisia sivujokia, joissa – kuivana kautena – impalat, vesiantiloopit ja muut antiloopit vaarantavat henkensä saadakseen kulauksen elämää ylläpitävää vettä. Ja riski on huomattava: ei vain yli 20 leijonan parvien vuoksi, jotka hallitsevat savannia, vaan myös gepardien, jotka vaanivat avoimilla ruohoalueilla, ja leopardien, jotka lymyilevät jokivarsien tiheikköissä. Tätä vaikuttavaa suurpetojen joukkoa täydentävät sekä raidalliset että täplähyeenat, sekä useat erittäin uhanalaisen afrikkalaisen villikoiran huomattavat laumat.
Ruahan epätavallisen suuri antilooppidiversiteetti johtuu sen sijainnista, joka on siirtymävaihe Itä-Afrikan akaasia-savannille ja eteläisen Afrikan miombo-metsävyöhykkeelle. Grantingaselli ja pikkukudu esiintyvät täällä aivan levinneisyysalueensa eteläisimmällä alueella miomboon liittyvän soopeli- ja roan-antiloopin rinnalla. Siellä on myös yksi Itä-Afrikan suurimmista pikkukudu-populaatioista, puiston tunnusmerkki, jolle erottuvat koiraan upeat korkkiruuvin muotoiset sarvet. Samanlainen kaksinaisuus havaitaan 450 linnun tarkistuslistassa: harjabarbet – viehättävä keltainen ja musta lintu, jonka jatkuva liverrys on eteläisen pensaikon tyypillinen ääni – esiintyy Ruahassa Keski-Tansanian endeemisten lajien, kuten keltakaulusrakastajaisen ja tuhkakottaraisen, rinnalla.