La observado de bestoj komenciĝas en la momento kiam la aviadilo surteriĝas. Ĝirafo kuras apud la startvojo, nur kruroj kaj kolo, tamen strange eleganta en sia mallerteco. Vico da zebroj paradas trans la startlenon en la maldormo de la ĝirafo. En la distanco, sub bulba baobabo, kelkaj reprezentantoj de la 10 000 elefantoj de Ruaha - la plej granda populacio de iu ajn orient-afrika nacia parko - formas protektan grupon ĉirkaŭ siaj idoj.
Due nur post Katavi laŭ sia aŭro de neintermitaj sovaĝejoj, sed multe pli alirebla, Ruaha protektas vastan areon de la kruda, duonseka arbustara lando, kiu karakterizas centran Tanzanion. Ĝia vivsango estas la Granda Rivero Ruaha, kiu fluas laŭlonge de la orienta limo en inundita torento dum la pinto de la pluvoj, sed poste malgrandiĝas al diso da altvaloraj lagetoj ĉirkaŭitaj de blindiga balao de sablo kaj roko. Fajna reto de vojoj por bestobservado sekvas la Grandan Ruahan kaj ĝiajn laŭsezonajn alfluantojn, kie - dum la seka sezono - impaloj, akvoantilopoj kaj aliaj antilopoj riskas sian vivon por gluteto da vivsubtena akvo. Kaj la risko estas konsiderinda: ne nur de la grupoj de pli ol 20 leonoj, kiuj regas super la savano, sed ankaŭ de la gepardoj, kiuj persekutas la malferman herbejon kaj la leopardoj, kiuj kaŝiĝas en densaj riveraj arbustaroj. Ĉi tiun imponan aron de grandaj predantoj pligrandiĝas kaj striitaj kaj makulaj hienoj, same kiel pluraj okulfrapaj grupoj de la tre endanĝerigita afrika sovaĝa hundo.
La nekutime alta diverseco de antilopoj en Ruaha estas funkcio de ĝia loko, kiu estas transira al la akacia savano de Orienta Afriko kaj la miomba arbarzono de Suda Afriko. La gazelo de Grant kaj la pli malgranda kuduo troveblas ĉi tie tre sude de sia teritorio, kune kun la miombo-asociitaj zibelo kaj ruana antilopo, kaj unu el la plej grandaj populacioj de pli granda kuduo en Orienta Afriko, la parka emblemo, distingebla per la grandiozaj kornoj de la masklo. Simila dueco estas rimarkita en la listo de 450 birdoj: similaj al la kresta barbulo - alloga flava-kaj-nigra birdo, kies persista trilado estas karakteriza sono de la suda arbustaro - troveblas en Ruaha kune kun centraj tanzaniaj endemioj kiel la flavkoluma amulo kaj la cindreca sturno.