Наблюдението на дивеч започва в момента, в който самолетът кацне. Жираф препуска покрай пистата, само крака и шия, но странно елегантен в своята неловка наглост. Редица зебри дефилират по пистата след жирафа. В далечината, под луковичен баобаб, няколко представители на 10 000 слона в Руаха - най-голямата популация от всички източноафрикански национални паркове - образуват защитна група около малките си.
Втора по аура на необятна пустош след Катави, но далеч по-достъпна, Руаха защитава обширна част от суровата, полусуха храсталаческа местност, характеризираща централна Танзания. Нейната жизнена сила е река Голяма Руаха, която тече по източната граница като пълноводен поток по време на разгара на дъждовете, но след това намалява до разпръснати ценни езера, заобиколени от ослепителна пясъчна и скална ивица. Фина мрежа от пътища за наблюдение на дивеч следва Голямата Руаха и нейните сезонни притоци, където – през сухия сезон – импала, воден елен и други антилопи рискуват живота си за глътка животоподдържаща вода. И рискът е значителен: не само от прайда от над 20 лъва, които господаруват над саваната, но и от гепардите, които дебнат откритите пасища, и леопардите, които дебнат в заплетените речни гъсталаци. Този впечатляващ набор от големи хищници се допълва както от раирани, така и от петнисти хиени, както и от няколко забележителни глутници на силно застрашеното африканско диво куче.
Необичайно голямото разнообразие от антилопи в Руаха е функция на местоположението му, което е преход към акациевата савана в Източна Африка и горския пояс миомбо в Южна Африка. Газелата на Грант и малкият куду се срещат тук, в самия юг на ареала си, редом със свързаните с миомбо самур и чапла антилопа, както и една от най-големите популации на голям куду в Източна Африка, емблемата на парка, отличаваща се с великолепните витовидни рога на мъжките. Подобна двойственост е отбелязана в контролния списък от 450 птици: видове като гребенестата барбета – привлекателна жълто-черна птица, чието постоянно трептене е характерен звук за южния храст – се срещат в Руаха редом с ендемити от Централна Танзания, като неразлучника с жълта яка и пепелявия скорец.