Назіранне за дзічынай пачынаецца ў момант прызямлення самалёта. Жыраф імчыцца ўздоўж узлётна-пасадачнай паласы, усё на нагах і ў шыі, але дзіўна элегантны ў сваёй нязграбнай пазіцыі. Шэраг зебр праходзіць па ўзлётна-пасадачнай паласе ўслед за жырафам. Удалечыні, пад цыбульным баабабам, некалькі прадстаўнікоў 10 000 сланоў Руаха — найбуйнейшай папуляцыі сярод усіх усходнеафрыканскіх нацыянальных паркаў — утвараюць ахоўную групу вакол сваіх дзіцянят.
Па сваёй аўры некранутай дзікай прыроды, Руаха саступае толькі Катаві, але значна больш даступная. Яна абараняе велізарную тэрыторыю суровага, паўзасушлівага хмызняку, які характарызуе цэнтральную Танзанію. Яе жыццёвай крыніцай з'яўляецца рака Вялікая Руаха, якая цячэ ўздоўж усходняй мяжы разліўным патокам у разгар дажджоў, але пасля гэтага змяншаецца, ператвараючыся ў россып каштоўных лужын, акружаных асляпляльнай хваляй пяску і скал. Уздоўж Вялікай Руахі і яе сезонных прытокаў пракладзена тонкая сетка дарог для назірання за дзічынай, дзе падчас сухога сезону імпалы, вадзяныя алені і іншыя антылопы рызыкуюць сваім жыццём дзеля глытка жыццёва важнай вады. І рызыка значная: не толькі з-за прайдаў больш за 20 львоў, якія пануюць у саване, але і з-за гепардаў, якія падкрадаюцца па адкрытых лугах, і леапардаў, якія хаваюцца ў заблытаных прыбярэжных зарасніках. Гэты ўражлівы шэраг буйных драпежнікаў дапаўняецца паласатымі і плямістымі гіенамі, а таксама некалькімі прыкметнымі зграямі афрыканскіх дзікіх сабак, якія знаходзяцца пад пагрозай знікнення.
Незвычайна высокая разнастайнасць антылоп Руаха тлумачыцца яе месцазнаходжаннем, якое з'яўляецца пераходным да акацыевай саваны Усходняй Афрыкі і ляснога пояса міомба Паўднёвай Афрыкі. Тут, на самым поўдні свайго арэала, сустракаюцца газель Гранта і малы куду, звязаныя з міомба, а таксама адна з найбуйнейшых папуляцый вялікага куду ва Усходняй Афрыцы, сімвал парку, які вылучаецца велічным рогам самца, падобным на штопар. Падобная дваістасць адзначаецца ў спісе з 450 птушак: такія віды, як чубаты барбет — прывабная жоўта-чорная птушка, чый пастаянны спеў з'яўляецца характэрным гукам паўднёвага куста, — сустракаюцца ў Руаха разам з цэнтральнатанзанійскімі эндэмікамі, такімі як жоўтакаўзярык і попельны шпак.